Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Polaroidterrein Enschede Burcht van bedrijvigheid

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Enschede. De grootste stad van deze provincie, met een pokdalig in steen uitgeslagen historie. Een rijke voorgeschiedenis, met ruimte voor vernieuwing. Niet voor niets componeerde Overijssels grootse dichter Wilmink over zijn geboortestad “De burchten van de nijverheid, staan er nog her en der verspreid: spelonken, hol en afgeleefd, waar nu de wind vrij spel in heeft.”

Gelukkig blaast het vrije spel van de wind tegenwoordig vernieuwing in de oude fabriekshallen van Twente: Spinnerij Oosterveld, Hazemeijer Hengelo en The Performance Factory. Deze laatste is gevestigd in de voormalige

Polaroid fabriek in Enschede. Ooit het bruisend hart van een complete woonwijk, waar vele inwoners direct aan de slag konden met het maken van zonnebrilglazen en fotocamera’s. Omdat Polaroid de boot miste met digitale foto’s, stond het immense complex uiteindelijk tien

jaar leeg. Woningcorporatie Domijn kocht het terrein uiteindelijk, maar door de teruglopende woningmarkt sloegen zij de handen ineen met Enschede, Overijssel en ondernemers om een andere bestemming te vinden.

Performance Factory

De oplossing kwam in de vorm van een ambitieus plan:
de Performance Factory. Een talentfabriek waarin onderwijs, kunst, cultuur, sport en ondernemerschap samenkomen onder één dak.

In gebouw Oost zijn partijen gehuisvest op het gebied van sport en bewegen. En dat zie je direct bij binnenkomst. Skaters die over de ijzeren trapleuningen slijpen. Twee kunstgrasvelden, bontgekleurde klimwanden onder betonnen dakschotten, fitnessapparatuur om elke hoek. Een atletiekbaan in aanbouw.

Om de palen heen plannen

Het was nog een hele kunst om al die activiteiten onder een fabrieksdak te krijgen. Jan Willem Meppelink stond mede aan de basis van de aanleg: “Om de tien meter staat er wel een paal in de hal, daar hebben we dus omheen gepland. Zo hebben we speedsoccer banen die er precies tussen passen. De skaters hebben hun ramp gewoon aan de paal vastgemaakt, en in de gymzaal hangen de baskets en de korfbalmanden aan de palen.”

Meer dan alleen sport

Naast de sportactiviteiten in de The Performance Factory is ook het SmARTlab er gerealiseerd: een permanent podium voor kunstenaars, wetenschappers en ondernemers. Inmiddels zijn er vijf organisaties in de fabriek gevestigd.

Wat te doen met een oude fabriek?

Een groot deel van de leegstaande ruimtes in Nederland is uitermate geschikt voor buurtvoorzieningen. Overijssel zet zich in voor het herbestemmen van oude fabriekslocaties. The Performance Factory laat zien dat na eenmalige investering de ontwikkeling blijft doorgaan.

Kijk voor meer informatie op www.performancefactory.nlDownloads

Magazine
Laatst bewerkt op: 04-08-2016