Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Kennis delen is energie besparen

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Nooit meer je gas- en energierekening betalen. Wie wil dat nou niet? Ook jij kunt energieneutraal wonen en nee, daarvoor hoef je echt geen nieuwbouwhuis te bezitten. Ook je oude huis kun je energieneutraal maken. Een professionele energieregisseur helpt je graag op weg.

De provincie Overijssel wil vijftig bestaande woningen in zes gemeenten energieneutraal maken. Het gaat hierbij vooral om oudere woningen uit de periode van 1960 tot 1980. De regeling is eenvoudig; de eigenaar van de woning deelt zijn ervaringen op het gebied van de renovatie en verbouwing en in ruil daarvoor krijgt hij of zij maximaal 8.000 euro van de investeringen terug. Hiermee wil de provincie een heleboel kennis vergaren, zodat zij ook na 2015 meer woningeigenaren effectief kan informeren over energieneutraal renoveren.

Proef

Het is een proef die op dit moment in de gemeenten Kampen, Zwolle, Dalfsen, Hardenberg, Deventer en Ommen loopt. Lokale energieregisseurs begeleiden en verbinden
de geïnteresseerde woningeigenaren van vraag tot uitvoering. Ook kunnen zij putten uit de aanwezige kennis uit het Platform Energieneutraal Renoveren, dat bestaat
uit Overijsselse bedrijven die zich actief bezig houden met energieneutraal renoveren. Zo komt vraag en aanbod dicht bij elkaar.

Inspirerend voorbeeld

Zwerius Kriegsman uit Ootmarsum heeft al veel kennis over energieneutraal wonen. Hij deelt het graag via zijn website: www.geen-energierekening-meer.weebly.com. Zwerius: “We hebben ons huis in 1987 gebouwd en direct veel meer isolatie laten aanbrengen dan in die tijd gangbaar was. We hebben niet alleen beneden, maar ook boven direct dubbelglas laten plaatsen. Dat was in die tijd niet gebruikelijk. En we hebben zuinige vloerverwarming. Maar het meeste profijt hebben we van onze zonnepanelen.

Dat levert zoveel energie op dat we jaarlijks energie overhouden. Sterker nog, ons huis heeft helemaal geen gasaansluiting meer, die hebben we laten afsluiten. En we rijden in een elektrische auto die wordt opgeladen met de opbrengsten van de zonnepanelen.”

Alles delen

Iedere maand werkt Zwerius zijn website bij. Hij deelt er zijn meterstanden, vertelt over zijn renovaties, geeft

praktische adviezen en plaatst informatie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van energie. “Ik wil laten zien dat het voor iedereen is weggelegd. Daarom doe ik ook weleens mee aan een open dag. Ik wil mensen graag enthousiasmeren.”

En natuurlijk blijft hij zelf ook bezig in zijn eigen huis. Zo heeft hij een warmtepomp en liet hij de vloer van het huis met behulp van een provinciale regeling extra isoleren. Zwerius: “Energieneutraal wonen is niet alleen goed voor de portemonnee. Het milieu is belangrijk, onze energiebronnen zijn eindig. Daar moeten we ons van bewust zijn. Bovendien ben je als land veel minder afhankelijk van andere landen, als je voorziet in je eigen energiebehoefte. Daarom deel ik mijn kennis. En met succes, in onze wijk zijn er al heel wat zonnepanelen bijgekomen!”

Tips

Wil je ook bewuster omgaan met energie? Drie eenvoudige tips van Zwerius!

  1. Vervang alle lampen in huis door spaar- of ledlampen. Vergeet daarbij niet de lampen in bijvoorbeeld het toilet of het lampje in de afzuigkap. Dat scheelt al zo een paar tientjes per jaar.
  2. Kijk of er dingen in je huis zijn die altijd ingeschakeld zijn. Zoals bijvoorbeeld een verstelbare elektrische lattenbodem. Dat zijn echte energievreters.
  3. Let bij het kopen van nieuwe apparaten altijd op het energielabel. Kies liever voor een iets duurder apparaat met een beter energielabel, dat betaalt zich altijd terug.

Kijk voor meer informatie over energieneutraal renoveren en de diverse subsidieregelingen op energieneutraal wonen en op slim energiegebruik.Downloads

Magazine
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Aangesloten bewegingen