Start initiatief

Koken met (on)kruid

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Hoe bestrijd jij het onkruid in je tuin? Spuit je het weg met chemische bestrijdingsmiddelen? Trek je het er met de handen uit? Of ben jij helemaal hip en eet je het op?

Bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen slecht voor planten en dieren, maar ook voor het grondwater. Op verschillende plaatsen in Overijssel wordt grondwater uit de bodem gehaald. Daar wordt ons drinkwater van gemaakt. Logisch dus, dat we er alles aan doen om dit water zo schoon mogelijk te houden. Om mensen te wijzen op alternatieve bestrijdingsmethoden, zijn Natuur en Milieu Overijssel, Vitens en provincie Overijssel de campagne ‘Zonder is gezonder’ gestart.

Onkruid eten

Veel onkruidsoorten kun je trouwens gewoon eten. Sylvie Meijer (Vitens), Alma Streefkerk (Natuur en Milieu Overijssel) en Sander van Lienden (provincie Overijssel) geven het goede voorbeeld.

Authentieke Pannelette uit Roke (voor vier personen)

Ingrediënten

  • 3 vrije uitloopeieren
  • twee eetlepels meel
  • 100 ml melk
  • sjalotje
  • teentje knoflook
  • paar blaadjes van de maggiplant
  • verschillende soorten (on)kruid, zie bereidings- wijze
  • Mocht je niet alle ingrediënten kunnen vinden in je tuin, maak de omelet dan gewoon met wat je wel hebt!

Bereiding

Neem de eieren en tik ze leeg in een kom. Doe er twee flinke eetlepels meel bij en ongeveer 100 ml melk. Kluts dit goed door elkaar en zet het

weg zodat de ingrediënten aan elkaar kunnen wennen.

Loop naar buiten met een kom in je hand en verzamel:

  • Een flinke handvol lindeblad (onderaan de stam zitten vaak uitlopers, trek daar de jonge blaadjes vanaf).

  • Een flinke handvol zevenblad.

  • Een flinke handvol hondsdraf.
  • Enkele topjes brandnetel.
  • Afgerist zaad van melganzevoet (luusemelde).

Spoel bovengenoemde ingrediënten af. Droog ze door ze in een theedoek te leggen en te bundelen. Ga naar buiten met de bundel en doe een op hol geslagen molen na. Snijd vervolgens het bundeltje onkruid in plakjes van ongeveer 5 mm. Voeg dit bij het beslag.

Snipper een sjalotje, een teentje knoflook en
een paar blaadjes van de maggiplant en voeg
dit bij het beslag. Roer alles goed door elkaar en giet het in een geoliede koekepan, op een zacht vuurtje. Deksel erop en aan twee kanten bakken. Afmaken met een snufje zout en peper. Lekker als lunch maar ook heerlijk als vleesvervanger bij een maaltijdsalade!

Jouw recept

Zet jij thuis ook wel eens wat lekkers op tafel met onkruid? Deel jouw recept met ons en maak kans op een plek in een echt onkruidreceptenboek, naast het recept van meesterchef Jonnie Boer van de Librije in Zwolle. Kijk voor meer informatie op www.jijenoverijssel.nl/zonderisgezonder



Downloads

Magazine
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 25-05-2019 21:53

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief